Om oss

I detta forskningsprojekt vill vi studera demokratiska processer från ett statsvetenskapligt och psykologiskt perspektiv. Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet och vi som är delaktiga är forskare från statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, psykologiska institutionen vid Lunds universitet och psykologiska institutionen vid Uppsala universitet.

Hanna Bäck

Hanna Bäck, Docent
Hanna är docent och universitetslektor på Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Innan dess var hon vid Mannheim Centre for European Social Research. Hon fick sin doktorsexamen från Uppsala universitet i oktober 2003, och har haft postdoktorala stipendier vid Europeiska universitetsinstitutet i Florens, Italien (2005-2006), och University of Twente i Nederländerna (2006-2007). Hennes forskning är främst inriktad på politiska partier och regeringskoalitionen i västeuropeiska parlamentariska demokratier.

Emma Bäck

Emma Bäck, Dr.
Emma disputerade vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, 2011. Hennes huvudsakliga intresseområde är socialpsykologi. Just nu är hon främst intresserad av social- och personperception, politisk psykologi och beslutsfattande. Hennes avhandlingsprojekt ”Investigating the Challenger bias” har visat att individer som vill förändra det rådande tillståndet är mer stereotypiserande mot både sina allierade och sina motståndare, än vad individer som vill behålla det rådande tillståndet är.

Henry Montgomery

Henry Montgomery, Prof.
Henrys forskning behandlar mentala processer och strukturer som är förknippade med människors värderingar, bedömningar, och beslut, med tillämpningar inom ekonomiska, medicinska, organisatoriska och politiska sammanhang. Några av hans aktuella forskningsprojekt är ”Hur människor förklarar handlingar”, psykologisk samhörighet, och strukturen av livsvärderingar och utveckling av en skala för bedömning av livets värden.

Vita blommor

Emma Bäck